Boekfunding

Wat doet Corona met de boekensector? En hoe erg is de schade?

Het boek ‘De Pest’ van Albert Camaus, dat half maart opdook in de bestsellerlijsten was wel te begrijpen. Iedereen was nerveus en onzeker, men wilde weten wat ons te wachten stond. En mens had dankzij de social distancing zeeën van tijd! Er ontstond een  behoefte aan ‘pandemieboeken’.Razendsnel sprongen schrijvers en uitgevers hierop in. Maar hoe staat het met de boekenmarkt? Is men met zijn allen meer gaan lezen? CPNB deed uitgebreid onderzoek.

Van alle volwassenen las de helft tijdens de Coronacrisis een boek. Volgens consumentenonderzoek van CPNB zijn wij met zijn allen ‘verhoudingsgewijs meer gaan lezen dan Netflixen’. Alle Nederlanders boven 18, pakte 52% een boek tijdens de lockdown, aldus Eveline Aendekerk, directeur van CPNB.

De fysieke boekenhandel profiteert niet van deze toename. Volgens Aendekerk, leden zij een verlies van 24%, dat is omgerekend 15 miljoen euro. Zij noemde dit ‘heel zorgwekkend’, ‘Het is niet alleen zwaar voor de ondernemers, maar leidt op termijn ook tot een verschraling van het aanbod. Online koop je heel gericht: de grote titels. Maar het onbekende werk, de pareltjes, die zie je minder. Die ‘bestsellerisering’ moeten we niet willen als sector.’

Online verkoop daarentegen groeide wel, de omzet steeg met 33%. De verkoop van Nederlandstalige boeken steeg met één procent in vergelijking met vorig jaar, in dezelfde periode. Dit is volgens Aendekerk een grote verschuiving, mensen hadden behoefte aan verstrooiing, en waren klaar met het corona nieuws.